fem vídeos promocionals!

Continuem fent visibles projectes creatius i ètics en format vídeo a través dels capítols d’Invençuts, revelant inquietuds. Després de conèixer l’ofici del pastisser creatiu de Le Doux Collage, Marc Suárez, és el torn d’explicar una altra història humana, en aquesta ocasió, la de Nubuck cuir. Ens agrada fer vídeos d’oficis i professions!

Quin serà el següent ofici o professió? Segueix-nos per descobrir-ho!

Logo ardit blog

Com es fa una motxilla de pell artesana? 

Entra al taller de Nubuck cuir per descobrir-ho!

L’entrevista

Nubuck cuir:

“Ens agrada que la pell sigui d’Igualada però és complicat perquè no produïm a l’engròs”

En una masia rodejada de prats hi ha el taller de la Marta Ferrer i la Mon Soler (Òdena, Anoia). Apartades del brogit de la ciutat, les dues noies treballen amb delicadesa i molta passió. Són artesanes de la pell i juntes han creat Nubuck cuir. Des del taller, a pocs quilòmetres d’Igualada, famosa per les adobaries de pell, la Marta i la Mon han tornat als orígens i amb les seves confeccions reivindiquen el valor de les peces de pell fetes a mà.

Al taller hi ha silenci, de tant en tant, se sent el soroll de la màquina de cosir i de les tisores. I és que s’ho fan tot elles, des de dissenyar fins a confeccionar bosses (bolsos) per a dones, motxilles, ronyoneres, moneders, carteres i cinturons. Per això, des de fa uns mesos la Generalitat de Catalunya els ha concedit el segell D’A que acredita l’origen artesà i català dels seus productes.

Per fer un bolso de pell, una motxilla o una ronyonera artesana, quins passos seguiu?

Marta: Primer fem recerca, busquem les mides, quins volums ens interessen i fem proves, prototips amb feltre o polipiel per saber si els pesos del bolso, la motxilla o la ronyonera que estem fent funcionaran. Dibuixem bastant poc, ens agrada més fer proves.

Quin material feu servir per a les bosses de mà, les motxilles, les ronyoneres…?

Mon: Totes les nostres línies, ja siguin bosses, moneders, cinturons o ronyoneres són força atemporals. Estem al dia de la moda però seguim el nostre criteri. Per exemple, no li donem importància als colors que són tendència. Treballem amb les pells que ens agraden i sobretot, mirem que, en tots els dissenys de moda i complements, la protagonista sigui la pell. Per això, evitem excessos de fornitures i butxaques. Intentem que tots els materials siguin nobles, que no hi hagi corretges de plàstic i si fem anses de cotó, que siguin 100% cotó.

Us fixeu en l’origen de la pell o dels altres materials amb què esteu treballant?

Mon: Sí, per a nosaltres és important que el material que fem servir sigui de la zona. Per exemple, ens agrada que la pell sigui d’Igualada. Alguna vegada, però, això no pot ser perquè treballem amb poques quantitats i no tenim cap altra opció que comprar la pell a Itàlia. El nostre objectiu és fer bolsos, motxilles, ronyoneres… amb adobats vegetals i productors d’Igualada, però sovint, això és complicat.

Marta: Trobar pells de productors de la zona és complicat no tant per una qüestió de preu sinó de proveïdors. Nosaltres no podem comprar grans quantitats perquè no produïm a l’engròs i la majoria de produccions estan enfocades per servir grans marques que compren molt tiratge.

dibuix motxilla pell dona

Quan vau decidir muntar Nubuck cuir?

Marta: Després de finalitzar els estudis de pell, vam decidir muntar el nostre propi taller perquè teníem clar que no volíem obrir la nostra pròpia botiga. No ens agrada la idea d’estar lligades a un horari comercial. Per això, vam decidir arreglar-nos aquest taller a Òdena.

Considereu que és difícil tirar endavant un projecte d’artesania?

Mon: Per una banda, veiem que no tenim massa competència perquè hi ha pocs productors que es dediquen a fer tot el procés a mà, des de dissenyar fins a confeccionar. Per altra banda, però, és difícil arribar al client perquè no som una gran empresa. Anem fent camí lentament. A més, com que no venim del món de les empresarials, anem més coixes en aquest sentit, ja ens anem movent, però és clar, tot és temps!

Vosaltres que teniu el segell D’A que certifiquen les vostres peces artesanes, penseu que es valoren els productes fets a mà? 

Mon: Les persones que no ho valoren és perquè no coneixen la feina que hi ha al darrere. Potser, els hi costa distingir entre un bolso artesanal i un que no ho és. Simplement, miren el preu. Sí que hi ha persones però, que tenen més consciència i busquen aquest tipus de producte, igual que es fa en altres sectors com el de l’alimentació. És fer un canvi de xip. Els nostres bolsos, exceptuant les fornitures, per exemple, són 100% biodegradable i a més, totes les pells que comprem provenen de la indústria alimentària, és a dir, són residus. Mai comprem pell de bisó, per exemple.

Sou optimistes?

Marta: Sí, som conscients que tot és un esforç i que tot vol temps però no té color, els primers anys i ara… tot el que hem après! Hem crescut, som més crítiques… Ara comencem a veure el que fa anys vam començar a sembrar.

logo nubuck cuir marca bolso pell dona
logo Ardit agència comunicació

Si tens un ofici o un projecte, pots ser el proper protagonista d’Invençuts revelant inquietuds d’Ardit!

T’agradaria que treballéssim plegats? Podríem fer un vídeo promocional de la teva feina, del teu ofici, de la teva associació! Col·laborem?

Vols participar al debat? 2 Comentaris

Ens agrada que diguis la teva

Estratègia i Comunicació